• slide1a
  • slide1b
  • slide1c


PARTENERI
Restaurante Buzau
Formatii nunta Ploiesti

Ploiesti

VEZI IMAGINI LIVE DIN PLOIESTI http://www.ploiesti.ro/webcam/

PloiestiAmplasare

44°56′24″N, 25°1′48″E

Tara

Romania

Judet

Prahova

Atestare documentara

1503

Populatie

252,224 2006

Suprafata

60 km²

Densitatea populatiei

184,9 loc./km²

Altitudine

160 m n.m.

Municipiul Ploiesti, unul din orasele mari ale Romaniei, resedinta a judetului Prahova, este situat la 60 km nord de Bucuresti, pe coordonatele de 26,03 grade longitudine estica si 44,94 grade latitudine nordica. Suprafata actuala a Ploiestiului este de aproape 60 km patrati. Se invecineaza la nord cu comuna Blejoi, la sud cu comunele Barcanesti si Brazi, la vest cu comuna Targsoru Vechi, la est cu comuna Bucov. Municipiul Ploiesti se gaseste in apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Calugareasca si are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importanta zona de turism alpin din Romania.

Asezare geografica

 

Orase apropiate

 

Istoric

Conform legendelor, ciobanul "Mos Ploaie", impreuna cu cei sapte feciori ai sai, a poposit candva intr-o poiana a codrului intins care acoperea pe vremuri aceste tinuturi. Gasind aici loc adapostit, apa buna, pamant roditor, n-a mai plecat, intemeind asezarea careia i-a dat numele. Se mai povesteste ca Ploiestii aveau sapte case si un schit de maici si ca locuitorii, inmultindu-se, si-au cucerit locuri de case si ogoare, ca toporani in lupta cu padurea.

Istoricii si arheologii au scos la iveala o serie de marturii semnificative care atesta o locuire neintrerupta a acestor meleaguri, strans legate de intreaga arie a civilizatiilor traco-geto-dace. Sapaturile arheologice au pus in evidenta unele vestigii mezolitice in zona Ploiesti-Vest si a unor asezari neolitice in zona Ploiesti-Nord. Deasemeni s-au gasit vestigii din epoca bronzului, precum si din perioadele mai recente din secolele VIII - VI i.Hr. pana in pragul epocii romane.

Cu privire la data infintarii si la primii locuitori ai unei localitati cu numele Ploiesti exista putine marturii scrise. Dupa Nicolae Balcescu, ar fi existat pe vremea lui Mircea cel Batran o "Capitanie a Ploiestiului" (ca. 1413). Din punct de vedere documentar, toate lucrarile de istorie se opresc la anul 1503, de cand dateaza prima aparitie in actele Brasovului a unor nume de carutasi "ploiesteni", Dragoi, Tudor, Neagu si altii. Prezenta unor ploiesteni pe pietele unor orase din Ardeal denota ca localitatea avea un nume si o baza economica ce-i permiteau sa intre in relatii comerciale cu centre de peste munti. Numele mai apare intr-un hrisov din 1567, semnat de domnul Tarii Romanesti, Petru cel Tanar, prin care se intarea o vanzare a "cinci razoare" de vie intre un anume Avrut din Ploiesti si logofatul Coresi din Barcanesti. Un moment crucial a fost alegerea Ploiestiului in 1597 de catre Mihai Viteazul ca baza pentru operatiuni miltare si a ridicat satul de mosneni la rangul de targ domnesc. Sprijinit de domnie, Ploiestii se dezvolta continuu pe parcursul sec. XVII (este sediu al capitanului de Ploiesti), devenind un important centru urban al tarii. Ridicarea sa a provocat decaderea unui alt oras aflat in apropiere, Targsor, ce va deveni un simplu sat.

Orasul Ploiesti a cunoscut o puternica dezvoltare industriala si comerciala, o data cu descoperirea si punerea in exploatare a zacamintelor de petrol din regiunile invecinate. In jurul orasului a aparut un lant de rafinarii iar in oras magazine comerciale, birouri, ateliere, institutii de invatamant.

 

Pana la instaurarea regimului comunist in Romania a purtat numele de "Ploesti" si a fost resedinta judetului Prahova (interbelic).

La 1 august 1943 si in vara anului 1944, Ploiestiul a suferit efectele bombardamentelor aeriene ale fortelor anglo-americane, care au pricinuit distrugeri grave. Dupa 1944, in cadrul transformarilor sociale si economice sub regimul comunist, importanta orasului a scazut. Dupa 1990 cunoaste din nou un avant economic si cultural.

Demografie

In anul 1930 municipiul avea o populatie de 79.149 locuitori, dintre care 69.139 romani (87,3%), 3.708 evrei (4,6%), 1.591 maghiari (2,0%), 1.307 germani (1,6%) s.a. Din punct de vdere confesional populatia era alcatuita din 69.458 ortodocsi (87,7%), 3.843 mozaici (4,8%), 2.629 romano-catolici (3,3%), 1.115 lutherani (1,4%), 1.076 greco-catolici (1,3%) s.a.

[modifica]

Clima

Sub raport climatic, temperatura medie este de cca. 10°C, corespunzatoare climei temperate. Precipitatiile se inscriu in mediile anuale specifice intregii zone de sud a judetului, respectiv 588 mm, cu 30-40 mm in ianuarie si 88 mm in luna iunie. Orasul se afla sub influenta predominanta a vanturilor de nord-est si de sud-est, cu o viteza medie de 3,1 m/sec.

Economie

Se remarca in economia orasului Ploiesti preponderenta unitatilor economice foarte mari si mari, in defavoarea unitatilor de productie mijlocii si mici si, mai ales, deficiente in prestarile de servicii.

Industrie

Municipiul Ploiesti ocupa primul loc dupa Bucuresti in privinta valorii productiei industriale realizate. Principalele domenii de activitate sunt:

Halele Centrale din Ploiesti

 

Comert

In comert au luat fiinta in ultimii ani peste 3.000 de unitati comerciale individuale sau asociatii cu capital privat, paralel cu ameliorarea simtitoare a aprovizionarii populatiei. Desi are numai 28% din populatia judetului Prahova, orasul Ploiesti realizeaza peste 80% din valoarea comertului din judet.

Transport

Ploiestiul este un important nod de drumuri si cai ferate, care il pun in legatura cu orasele Bucuresti, Brasov, Buzau, Targoviste, Valenii de Munte si Slanic-Prahova.

Nod feroviar are doua gari de calatori importante (Ploiesti Sud si Ploiesti Vest), plus statie de triaj Ploiesti Triaj in sudul orasului.

Viata culturala

In Ploiesti se gasesc importante institutii de invatamant, cum ar fi Colegiul National "I.L. Caragiale" si Colegiul National "Mihai Viteazul", care continua traditia vechiului liceu "Sfintii Petru si Pavel", precum si institutii de invatamant superior. Viata teatrala este reprezentata prin teatrul "Toma Caragiu". Ca muzee sunt de mentionat:

De orasul Ploiesti sunt legate numele scriitorilor Ion Luca Caragiale, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Ion Basarabescu, Nichita Stanescu. Dintre absolventii Liceului "Sfintii Petru si Pavel" sunt de mentionat trei presedinti ai Academiei Romane: Andrei Radulescu, Mihai Draganescu si Eugen Simion.

SURSA: www.wikipedia.ro